Location: Starnberg , Germany
Date: 2014-2019
Client: Hans Beigel
Status: Schematic Design
Size: 42,000 sqm
Credits: ACME Team (Sarah Blahut, Cristian Gheorghe, Christian Höeller, Lizy Huyghe, Friedrich Ludewig, Jan Saggau, Heidrun Schuhmann)
Starnberg is an affluent city on the outskirts of Munich in Bavaria, Germany. The city lies at the north end of the eponymous lake, and the North Starnberg station located adjacent to the site provides a regular train service to and from Munich in 20 minutes.
The scheme seeks to replace an existing, outdated supermarket and bus station. Given its central location in Starnberg, the site should be more intensively used for a wider mix of city centre functions.
Five new buildings are proposed to define the external street edges and to create an internal sequence of streets and public spaces under cover. The station forecourt is transformed into a shared public space and a new open roof links the plaza with the bus terminal and the market areas. Multiple thin timber fins filter and control the internal light and atmosphere with different directions and sizes, inspired by the local steeply pitched traditional timber roof structure. The new Market roof creates a recognizable entrance to the bus station and spans in between the buildings, blurring the boundaries between the inside and the outside and inviting pedestrians to enter.