Location: London
Date: 2017-2021
Client: Stratford City Business District
Status: Completed
Size: 1,000sqm Restaurants, 25sqm Visitor Centre, 80sqm Deli, 400sqm Plant and Service, 770sqm Accessible External Terraces
Credits:

ACME
Concept Design: Joshua Harrex, Sungbum Hong, Lizy Huyghe, Loh Li Zhi, Friedrich Ludewig, Jan Saggau, Boni Yuen, Adriana Zurera

Detail Design: Mark Broom, Sungbum Hong, Constantine Lemos, Friedrich Ludewig, Paolo Moretto, Jan Saggau, Penny Sperbund, Azizah Sulor, Luca Tesio, Boni Yuen, Keigo Yoshida

Construction: Mahalah Attwell Thomas, Mark Broom, Friedrich Ludewig, Jan Saggau, Penny Sperbund, Luca Tesio, Keigo Yoshida

CONSULTANTS
Arup - Structural Engineering
Norman Disney & Young - MEP, Sustainability
Buro Happold - Civil Engineering
Meinhardt - Facade Consultant
Lord Consultants - Access Consultant
QUOD - Planning Consultant
Gardiner & Theobald - Cost Consultant
The Fire Surgery - Fire Consultant
Gustafson Porter + Bowman - Landscape Architecture
Hoare Lea - Acoustics
FD Global - Wind Consultant
Green Infrastructure - Ecology
WSP - Waste, Security, Traffic
Troika - Public Artwork

CONSTRUCTION MANAGER
Lendlease Construction

PHOTOGRAPHY
Hufton + Crow


Stratford has been transformed over the last 10 years, with the creation of the Queen Elizabeth Olympic Park and Stratford International Station surrounded by Westfield and IQL. Connecting these parts is the largest footbridge constructed for the London Olympics in 2012 and Endeavour Square, a large public space.

The Pavilion is a new landmark building in Endeavour Square, at the intersection of the Olympic Park, Stratford and the East Bank - the future East London home to UCL, V&A, London College of Fashion; BBC and Sadler’s Wells.

The Pavilion is conceived as a folded public space, a ‘vertical piazza’. Stairs, balconies and amphitheatres invite exploration; a place to gather, relax and enjoy views of the East Bank and the Olympic Park from the rooftop. The ground and first floor of the building provide space for D&D’s Haugen café, restaurant and deli; and a new visitor centre for the Olympic Park. 

The three story structure is a lightweight timber structure, made from cross-laminated and glue-laminated timber panels and beams. Timber was the best building material, to save carbon, to save weight above the DLR tunnels, and to provide warmth and tactility to the interior. The exterior cladding reflects the timber nature of the building through parametrically designed timber fins, creating a continuous soffit that invites and guides visitors to the roof. To free up the roof and reduce energy use to the minimum, the building is heated and cooled via the district heating network, ensuring that the building is getting closer to zero carbon. The Pavilion has achieved BREEAM Outstanding and an EPC A rating, demonstrating the highest sustainability achievements and impressively low energy in use. 

On the rooftop terrace native wildflower planting and nesting boxes offer essential urban infrastructure for local wildlife and connects to the wider ecological corridors through the Lea Valley.