Location: RUHRGEBIET
Date: 2007 - 2008
Client: METRO GROUP ASSET MANAGEMENT
Status: INVITED COMPETITION - FIRST PRIZE
Size: 25,000 SQM RETAIL
Credits: ACME (Julia Cano, Kelvin Chu, Thibaut Claessens, Sebastian Drewes, Stefano dal Piva, Isabel de la Mora, Michael Haller, Friedrich Ludewig, Andreas Reeg, Irantzu Ros)
Consultants: WERNER SOBEK STRUCTURE, WERNER SOBEK GREEN TECHNOLOGIES
The department store is located in the Ruhrgebiet, North Rhine-Westphalia – an area famous for its metal industry and for being the largest producer of steel in Germany today. Built in the late 1950s the existing store is a typical example of post-war modernist department stores in Germany. As part of a masterplan for the regeneration of the city centre, the building and multi-storey car park will be restructured to increase efficiency and to redefine the image of Kaufhof as well as the role and orientation of the building in the city. Taking reference from the area’s industrial past and present, the existing store, its extension and multi-storey car park will be wrapped in a perforated steel facade. The building will acquire greater transparency through strategic changes in the facade pattern, allowing the building to respond to its urban context and enabling surprising views in and out. Green spaces are created between old and new elements which contain additional public programmes, winter gardens and plenum spaces to increase energy efficiency. The outer surface is made of embossed & perforated stainless steel with integrated heat exchangers, functioning as a cooling and heating device, reducing energy consumption of the building by about 50%.