Location: Sheffield, UK
Date: 2007
Client: Hammerson
Status: Detailed design
Size: 1482m²
Credits: ACME (Stefano Dal Piva, Friedrich Ludewig)
Consultants: ARUP AGU, ARUP FIRE, WSP, SEAM DESIGN
The canopy is located within the Sheffield Sevenstone Quarter and covers parts of its main public space. Sevenstone Square narrows towards the department store entrance into Cross Burgess Street. The roof covers Cross Burgess Street between the two adjacent retail blocks and is build above a service basement that connects these two buildings below ground. The positioning of the vertical supports is constrained by the structural layout of the basement.

No urban region in the UK has more trees then Sheffield, and the design for the Sheffield Canopy has taken its inspiration from natural tree shapes to evoke the notion of an urban forest. In order to overcome any association of the roof with a standard shopping mall enclosure, it has been designed to appear like five free standing trees forming a natural crown for shelter. The canopy is designed to overhang the neighbouring buildings rather than touching them directly, and timber was chosen as the material for the main trunks. Apart from visual considerations, timber has the added benefit of a high strength to weight ratio to minimize the structural load on the transfer beams below.