Location: Swansea, UK
Date: 2008-2014
Client: Confidential
Status: Concept Design
Size: 50.000m2
Credits: ACME (Kelvin Chu, Thibaut Claessens, Stefano Dal Piva, Isabel de la Mora, Friedrich Ludewig, Claudia Orsetti, Andreas Reeg, Neil Sansom, Ondrej Tichy)
Castle Parc initiates the redevelopment of the river and northern dock area of Swansea adjacent to the medieval castle in the heart of the city centre. Currently occupied by retail sheds, the scheme seeks to change the occupation and appearance of the site as a city gateway. Historically, the site was the riverbed of river Tawe and the new Castle Parc will treat this space as a green space that retains its public and open character. Inspired by the hilly sandbanks across the shores of Swansea, the project re-creates a landscape visible from the city centre but is treated as a river front from the gateway. Integrated into this green landscape will be a new central urban square surrounded by a wide range of programmes. Retail units, restaurants and cafes, a large format supermarket and a multi-screen cinema are complemented by a new Swansea College, 100 units of student housing and an underground car park for 1400 cars. The scheme will form the new entrance into Swansea, and will accommodate the large scale retail uses that currently hinder the redevelopment of the western high street area of the city centre.