Location: Seoul
Date: 2009-2010
Client: City Council of Seoul
Status: COMPETITION
Size: 9000m²
Credits: ACME Team (Kelvin Chu, Daewon Kwak, Friedrich Ludewig, Andreas Reeg)
The Gangbuk Seoul Municipal Museum of Art will be built to ease overcrowding at the Seoul Museum Headquarter, and will lead to have balanced development of Seoul culturally. The Northeast of Seoul has lacked thus far any major cultural institution, and the new building will help Gangbuk to transcend its reputation as a cultural impoverished bed town. The proposed massing is broken down into smaller building fingers to create elements that can reach out and connect into the surrounding facilities in the park (library, inhabitants’ hall, octagonal pavilion, playground, exercise facilities). Rather than building a monumental and imposing traditional art museum, the smaller, disbursed massing creates a number of individually accessible wings accommodating experimental and educational galleries for inhabitants, especially the prevalent youth of the immediate neighbourhood. The new building avoids a clear boundary between the existing park and district as a centre of art, allowing the park to meander through the building on ground floor level.