Location: Doha, Qatar
Date: 2012
Client: Urbacon/ PEO
Status: Concept Design
Size: 165,000 m2
Credits: ACME (Lizy Huyghe, Friedrich Ludewig, Penny Sperbund, Keigo Yoshida, Ondrej Tichy, Niklavs Paegle)
The Royal Opera House is proposed for a site adjoining Souq Waqif along the historic shoreline – enclosed by heritage buildings on three sides and facing the open Corniche towards the north. We have designed the building as a sequence of layers, slowly changing from outside to inside as one approaches from the north. The auditorium and its encasing circulation spaces are expressed as a maroon-coloured sculpture glimpsed through a forest of columns carrying a shading canopy.
The outer canopy structure consists of a simple grid of mass concrete walls, forming a shaded void and creating an informal forecourt and public space facing the sea. In front of the Opera House, a new square hides the passing highway traffic and allows for a seamless connection from the Opera House to an Opera Park and the Corniche. 
The park forms part of a new underground parking structure, accommodating 3000 cars with direct pedestrian connections to Souq Waqif, the Opera and the Corniche. Centrally-located voids and passive wind towers disguised as pigeon towers have been integrated to provide natural lighting, cooling and ventilation to all levels of the underground car park.