Location: London, UK
Date: 2012
Client: Hammerson/ Brookfield
Status: Schematic Design
Size: 5,650 m2
Credits: Nicholas Channon, Isabel de la Mora, Friedrich Ludewig

Bowl Court dates back to the middle of the 17th century, and – while some of the urban fabric remains – few of the older structures have survived. Today, the site is located within the South Shoreditch Conservation Area, at the fringe of the City of London.

Most of the buildings in the area have four or five storeys, with new high-rise developments due to be built in very close proximity shortly. The proposed scheme for Bowl Court consolidates the currently disintegrated block, renovating the existing buildings facing Shoreditch High Street and integrating them as residential units.

In order to accommodate restaurants at grade level without affecting residents, the entire ground floor has been decked over with a raised courtyard, providing residents with a secluded open space of their own. The new built form explores the typical local London stock brick as building material and uses brick lattice screens as secondary skins in those elevations where privacy and overlooking are concerns.