Location: Wuppertal, Germany
Date: 2018
Client: Vorwerk & Co.
Status: Shortlisted Competition
Size: 14.400m2 office, 1.900m2 restaurants, 3.000m2 museum, 1.100m2 meeting space, 950 parking spaces
Credits: ACME Team (João Brás, Petros Kailis, Ohyun Kwon, Duarte Lobo Antunes, Friedrich Ludewig, Álvaro Madrazo, Ioana Petkova)

CONSULTANTS: Knippers Helbig GmbH, POLA Landschaftsarchitekten, Transsolar Energietechnik GmbH

 

The city of Wuppertal is located on the slopes of the Wupper river in the industrial heart of Germany. Local companies such as Vorwerk & Co, established in 1883, have grown with the city over the years, expanding their inner city campuses over the decades. The existing buildings date from the 1960s, and have reached their end of life. Vorwerk NOW is looking to create the company’s new headquarter – a workspace for the future and a place for customers and the public to engage with the company.
The proposal aims to create a park and green space at the heart of the site, with a large collaboration building in the South. The park is framed by four buildings that contain the office spaces, research labs and libraries. The park and the collaborative landscape below is the space in which the different departments of Vorwerk meet and interact, mingle and relax, brainstorm and waste time together.
Each of the buildings creates different types of office spaces: open plan, cellular floors, and research labs. The scheme is unified by a common façade language of scalloped glass and timber shading elements, that frames the park.