Location: London
Date: 2016
Client: Argent
Status: Invited competition
Size: 400 sqm
Credits: ACME Team (Monica Capitanio, Friedrich Ludewig, Jan Saggau)
In Victorian time the area in front of the central granary store was a canal basin for the loading and unloading of goods from the canal barges. Today, Granary Square is the new civic heart of King’s Cross, at the intersection between Google workers, St. Martin students, visitors and new residents. The King’s Cross Pavilion is located on the south west edge of Granary Square.
A significant level difference exists between the square and the Coal Drops, and the new building responds to this context by creating a series of stepped terraces internally and externally. The context consists of industrial buildings made from traditional yellow London stock bricks, with openings formed by arches. The language of the pavilion interprets this context through a contemporary use of bricks and off-site assembly techniques.
A sequence of self supporting brick domes are designed as a single skin brick, shaping a complex interior space of intersecting coloured bricks. Internal stairs lead to a rooftop terrace overlooking Granary Square and the Regent’s Canal flowing nearby.