Location: London
Date: 2016
Client: Argent/KCCLP
Status: Invited competition
Size: 2,200 sqm
Credits: ACME Team (Monica Capitanio, Norbert Jundt, Friedrich Ludewig, Paolo Moretto, Iria de la Pena, Jan Saggau, Thomas Soo)

~Behind King’s Cross Railway Station and the new St Pancras International terminus lies one of the largest urban regeneration areas of London. The northern part of the master plan is organised around the new Lewis Cubitt Park, from which the building takes its name.
The building is located at the northern end of the linear park, creating the opportunity to have apartments with amazing south-facing views, overlooking the entire park and surrounding development.
Railway tunnels below parts of the site create very different site conditions, resulting in the proposal to create two separate buildings. Above the tunnels, a building is proposed with a lightweight timber structure, bridging over the tracks below ground. Next to the tunnel, a heavier and taller building sits atop an underground carpark. The profile of the building has been optimised to create 5 south-facing units on every level to take advantage of the park and sun aspects. The building shape is a regular, orthogonal concrete frame, with a softer external aspect created by balconies with undulating brick banisters, reflecting the brickwork of the adjacent historic stations and warehouses.